Tijd is geld: bij AKIDA niet

Tufail Blogs

Voor elk uurtje een factuurtje sturen. Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Maar dat is het niet. Ik blijf me erover verbazen hoeveel partijen voor elk gesprek of poging daartoe een rekening sturen.

Jaren geleden toen ik net mijn eenmanszaak had opgericht, was ik op zoek naar iemand die mij wegwijs kon maken in alles wat met btw te maken had. In een telefoongesprek met een btw specialist kreeg ik vrij snel de impertinente vraag of er voor dit gesprek een factuur gestuurd kon worden. Nota bene het gesprek waarin ik mijn probleem articuleerde, nog geen teken van oplossing in zicht!

In de loop der jaren valt mij deze gedachtegang bij bijna alles en iedereen op: werk en privé. Opdracht aan ingenieursbureau: om te kunnen starten willen we wel alvast een deel betaald krijgen. Flirten met interieurarchitect: ik kom langs voor een intake, maar wil wel alvast mijn tijd en reistijd vergoed hebben.

Is er dan geen hoop meer voor pseudofilantropen zoals ik? Misschien. Ik denk aan een recente opdracht. Ik mag een projectmanager van een overheidsinstantie adviseren. Omdat ik energie krijg van het meedenken, er natuurlijk ook wat van leer – omdat de situaties waar hij in belandt soms ook voor mij nieuw zijn – en omdat het me een paar uurtjes per week kost, overweeg ik het pro bono te doen.

Tijdens gedachtewisselingen met gelijkgestemden krijg ik als repliek gediend: pro bono is goed, maar het moet wel impact hebben. Het moet wel herkend en erkend worden. Met andere woorden: als de persoon in kwestie er niet gevoelig voor is of als er gealloceerd projectbudget daarvoor is, sla je dan niet de plank mis?
Daar moet ik over nadenken. Als moslim heb ik bijvoorbeeld ook geleerd: wat je rechterhand geeft, hoeft je linkerhand niet te zien. Dus herkenning en erkenning is tot daar aan toe: je doet het voor jezelf, niet voor de ander. Toch slaat de twijfel toe.

En dan is er plotseling het heengaan van Tijn. Het wondermensje dat gaf zonder iets terug te vragen. Het welhaast lichtend voorbeeld voor de mensheid. Mijn verwarring is compleet.